Monitoring

Is alleen proactief beheer nog wel voldoende?

De markt van monitoring ontwikkelt zich in een hoog tempo naar een hoger niveau. De open-source monitoringtools bieden inmiddels erg veel functionaliteit. Maar de beheerders en klanten vragen om meer. Is alleen proactief beheer nog wel voldoende?

Kreten als ketenmonitoring zijn een veel gehoord buzz woord, maar is dat de toekomst van monitoring? Of is het toch de beheerder die de impact moet bepalen?

Trendanalyse en historie zijn van essentieel belang bij de beheerwerkzaamheden. Door de trends te analyseren kunnen problemen worden voorkomen. Denk hierbij aan een disk die langzaam volloopt waarbij voortijdig gezien kan worden over welke tijdspanne de disk te vol zal zijn.

Graag geven wij antwoord op vragen die momenteel spelen in beheeromgevingen.

  1. Op welke manier maken wij gebruik van de (open source) tools die er op dit moment beschikbaar zijn? Met meer dan 20 klanten die wij beheren, is het beheer van de beheeromgeving iets wat in goede banen geleid moet worden. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat er veel beheer gedaan moet worden op de beheeromgeving.
  2. Hoe wordt er bijvoorbeeld zorg gedragen voor consistentie in de omgevingen als deze bij totaal verschillende klanten staan? Welke manieren van ‘alerting’ gebruiken we? Als er geen netwerk is, kun je ook geen mail sturen over de verstoring, dus moeten er alternatieven gebruikt worden.
  3. Welke middelen worden er gebruikt om alle servers bij klanten te monitoren en te controleren? Er zijn een aantal ‘third party’ oplossing mogelijk waarbij een stukje software op de server geïnstalleerd wordt. Voor de meeste doeleinden is het echter ook mogelijk om de standaard software te gebruiken welke op de servers aanwezig zijn zoals SNMP en WMI.
  4. Wat is de toekomst van netwerk monitoring? Netwerk monitoring is ook een vorm van monitoring die steeds meer aandacht krijgt. Waar vroeger werd volstaan met een ‘ping’ naar een switch om te kijken of deze nog beschikbaar was, wordt er nu ook steeds meer gekeken naar de gebruikte bandbreedte. Als dit met SNMP moet worden uitgelezen is dat een behoorlijke belasting van het netwerk. Het is uiteraard niet de bedoeling om deze extra onnodige bandbreedte te gebruiken. Een van de mogelijkheden die veel minder bandbreedte kosten is SFlow. Met SFlow is het mogelijk bandbreedte gebruik in kaart te brengen, maar ook eventueel inzichtelijk te krijgen welk verkeer er over de verbinding gaat. Helaas zijn nog niet alle switches geschikt om SFlow te ondersteunen, maar de switches in het hoger segment ondersteunen het wel.

Deltics, uw IT geregeld.

Meer weten over wat Deltics voor u kan betekenen?

Neem contact met ons op!