End of Support Citrix en Microsoft

10-12-2019

Elk IT product heeft een levenscyclus. De levenscyclus begint als een product wordt uitgebracht en eindigt als het niet meer wordt ondersteund. Ook de IT producten in uw omgeving zijn aan deze cyclus onderhevig. 

Ondersteuning voor Microsoft SQL 2008 R2 server stopgezet

Zo is recent (juli 2019) de ondersteuning voor Microsoft SQL 2008 en 2008 R2 stop gezet. Dit terwijl veel bedrijven deze software nog gebruiken. De lijst van Microsoft producten waarvoor de ondersteuning stopt wordt constant bijgewerkt. Producten waarvoor nu nog ondersteuning te verkrijgen is, zullen op termijn ‘End of Support’ gaan. Zo stopt binnenkort, januari 2020, het support op o.a. de volgende Microsoft-producten: Windows Server 2008, Windows 7. Daarnaast zal op 13 oktober 2020 het support op Office2010 en Exchange 2010 stoppen.

Risico's

De nadelen van het door blijven gebruiken van oude producten zonder support zijn groot:

  • Security risico; u ontvangt geen beveiligingsupdates meer.
  • Nieuwe versies van applicaties kunnen niet meer op een oud platform geinstalleerd worden; de infrastructuur is niet toekomstbestendig.


Citrix

Niet alleen Microsoft hanteert dergelijke levenscycli. Bijna alle software leveranciers, waaronder Citrix, werken op deze manier. Citrix loopt hierbij redelijk in de pas met Microsoft. Zodra Microsoft nieuwe versies uitbrengt, volgt Citrix relatief kort daarna met nieuwe versies.

Naast de Microsoft en Citrix producten verloopt vanuit VMware de ondersteuning voor vSphere 6.0 op 12 maart 2020.

Long Term Service Release (LTSR)

LTSR is een versie van de Citrix software waarvan het support langer door zal lopen dan die van de normale Citrix versies. Op dit moment staat er een LTSR gepland waar ondersteuning voor Windows 2019 in zit.

Ondersteuning van Deltics

Maakt u nog gebruik van genoemde producten en zou u ondersteuning kunnen gebruiken bij het doorvoeren van eventuele vernieuwingen, of bij het overstappen op andere concepten? Gebruikt u nog een verouderde LTSR versie van Citrix in combinatie met Windows 2008 en Windows 7 en ziet u, door de vele mogelijke opties, door de bomen het bos niet meer? Neem dan contact met ons op.

Wij ondersteunen u in het helder maken van de verschillende opties die tot uw beschikking staan. U kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld on-premise upgrades tot aan migraties van uw IT producten naar de cloud. 

Pagina delen