Hackathon Borne mede mogelijk gemaakt door Deltics.

09-11-2017

In het gemeentehuis van Borne is zaterdagmiddag het startschot gegeven voor de Hackathon. Zo'n vijftien dataspecialisten zochten 24 uur lang in openbare bronnen om erachter te komen wat er leeft bij de inwoners van Borne. 

Ze konden putten uit data die beschikbaar was gesteld door onder meer de politie, brandweer, gemeente Borne, provincie Overijssel, de GGD en Twente Milieu.

De organisatie van de Hackathon hoopt dat met alle verzamelde informatie duidelijk wordt wat inwoners van een dorp beweegt. Ook onder de inwoners die zich niet laten zien bij officiële inspraakmomenten van de gemeente of bij informatieavonden.

'Wat leeft er onder de jeugd?'

"We komen als overheid telkens maar in aanraking met maar een deel van de bevolking", zegt burgemeester Rob Welten van Borne. "Door op deze manier informatie te verzamelen, krijgen we hopelijk inzicht in nieuwe onderwerpen. Vooral wat er speelt onder de jeugd. Met die groep komen we als overheid weinig in contact."

De uitkomsten van de Hackathon werden zondag gepresenteerd door de dataspecialisten, gevolgd door een prijsuitreiking. De groep die de meeste informatie had verzameld en die info zo origineel mogelijk wist te presenteren viel in de prijzen. 

Hackathon Borne 

De groep Chinese Cheese Eaters heeft de Hackathon in Borne gewonnen. De afgelopen 24 uur wisten zij de meest waardevolle informatie te achterhalen tijdens de Hackathon. De groep Shark Blood werd tweede, Infotopics derde.

Chinese Cheese Eaters liet volgens de jury op een innovatieve en visueel aantrekkelijke manier zien wat er leeft in Borne. Ze maakten hierbij onder meer gebruik van Open Street Map en social media datasets. "Een knappe prestatie" zegt burgemeester Welten van Borne, "gelet op de Nederlandse zoektermen waarmee het Chinese duo heeft gewerkt."

Het meest opvallend is conclusie dat de gemeente Borne via sociale media weinig interactie met haar inwoners heeft.

Zaterdagmiddag begonnen de vijftien dataspecialisten aan de Hackathon. Vierentwintig uur lang hebben ze allerlei openbare bronnen uitgeplozen, om erachter te komen wat er leeft bij de inwoners van Borne. De data was beschikbaar gesteld door onder meer politie, brandweer, de gemeente Borne en Provincie Overijssel.

 

 

Pagina delen