Actueel

E-health: de digitale transformatie van de zorgsector

Publicatiedatum:
28/11/2023
De afgelopen jaren heeft de zorgsector heel wat digitale evoluties ondergaan. Een van de meest opvallende trends is de opkomst van e-health, een verandering die onze manier van zorg ontvangen en verlenen aanzienlijk heeft veranderd. Maar hoe ontwikkelt e-health zich, en hoe draagt een goed netwerk hieraan bij?
Kim Freriksen

Waarom e-health?
E-health verwijst naar het gebruik van elektronica om gezondheidsprocessen te optimaliseren. Het omvat een breed spectrum aan tools die gericht zijn op het bevorderen van de efficiëntie, toegankelijkheid en kwaliteit van de zorg. Enkele belangrijke toepassingen zijn elektronische cliëntendossiers, gezondheidsapplicaties en telezorg.  

De evolutie van e-health
De oorsprong van e-health wordt teruggevoerd naar de jaren 60 en 70 met de introductie van elektronische medische dossiers. De opkomst van internet en andere digitale technologieën heeft een revolutie teweeggebracht in de manier waarop gezondheidsinformatie wordt gedeeld en beheerd. Cliënten hebben nu toegang tot hun medische gegevens via online portals, communiceren met zorgverleners via videoconsultaties en volgen hun gezondheid met behulp van apps. Om bij te blijven met deze innovaties, is een sterk netwerk dus cruciaal.

Het belang van een goed netwerk voor e-health
Als zorginstelling is het belangrijk om de nieuwe ontwikkelingen te volgen. Wilt u vlot aan de slag met e-health? Drie redenen waarom een sterk, betrouwbaar netwerk van groot belang is:

  • Realtime communicatie

E-health vereist realtime communicatie tussen zorgverleners, cliënten en systemen. Een betrouwbaar netwerk zorgt ervoor dat videoconsultaties, chatsessies of telemedicine-apps soepel en zonder vertragingen werken. Vlotte communicatie betekent ook snellere diagnoses en effectievere behandelingen. Het verbetert dus niet alleen de kwaliteit van zorg op afstand, maar is gunstig voor de totaalervaring van zorgverleners en cliënten.

  • Gegevensuitwisseling

Het uitwisselen van medische gegevens tussen verschillende zorginstellingen, artsen en cliënten is essentieel voor een goede zorgcoördinatie. Een krachtig netwerk zorgt ervoor dat zorginstellingen gegevens veilig en efficiënt verwerken. De administratieve last vermindert en de samenwerking tussen hulpverleners verbetert. Het resultaat? Een naadloze zorgervaring voor cliënt én hulpverlener.

  • Beveiliging

E-healthsystemen bevatten gevoelige medische informatie. Een veilig netwerk is onmisbaar om de privacy van cliëntgegevens te verzekeren. Dat betekent enerzijds de implementatie van geavanceerde beveiligingsmaatregelen zoals firewallbescherming en toegangscontrole, maar anderzijds ook voortdurende monitoring en bijwerken van beveiligingsprotocollen. En dat doet u met een sterk netwerk.

-------------------------------------

Deltics & Aruba: uw partners voor een sterk netwerk
Wilt u ook de innovaties in de zorgsector ten volle benutten? Met de netwerkoplossingen van Deltics & Aruba bent u klaar voor de toekomst. Onze netwerken zijn dé onmisbare schakel voor een future-proof netwerk. Betrouwbaar, veilig en volledig op maat.

-------------------------------------

Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen?

Direct kosteloos een offerte aanvragen

Blijf op de hoogte

Meld u aan voor onze online nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste trends, IT-ontwikkelingen, Deltics nieuws, blogs en events.
Dank u wel. Wij hebben uw aanmelding ontvangen.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het indienen van het formulier.